Salvador Rejuvenates Football Stadium

Salvador Stadium

Salvador’s rejuvenated football stadium has reopened following four years of redevelopment and building.

The Brazilian government launched a design competition in 2008 to find a compelling design to help transform the stadium from a run-down venue to one that is ready to host FIFA 2014 events.

German architects SCHULITZ Architekten partnered with architects from Setepla in Sao Paulo to come up with the winning design.

The new stadium replaces the older Fonte Nova Stadium and stands as the largest stadium in the state of Bahia, Brazil. In addition to being host to the 2014 World Cup, the stadium could also host events during the 2016 Olympic Games.

During the summer of 2013, three games of the Confed Cup will be held at the venue, and it is predicted that it will be home to six FIFA World Cup 2016 games.

The stadium, which cost €230 million and holds more than 50,000 seats, was recently opened with a local football match between Bahia and Vitoria.

Salvador Stadium

Salvador Stadium. Image Source: FIFA

The renovated venue incorporates traditional football stadium design, the horseshoe structure opens at the southern end of the stands. This opening allows optimal air flow through the stadium while providing access to a nearby lake. The opening also allows the venue to be used for events such as concerts without impeding the football pitch.

Visitors are able to view the stadium and surrounding areas via a bridge-like restaurant which ‘floats’ above the venue and the nearby lake.

The stadium’s roof structure enables the stadium to be protected from solar glare, creates excellent sight lines, allows for the drainage of rainwater and decreases wind load.

The roof was designed using a spoked wheel system, minimising the need for materials during its construction. Because so little material was used, it boasts the title of the world’s lighting roof, weighing a total of 45 kilograms.

The Salvador stadium is now applying for LEED status, which it hopes to achieve due to lessened water consumption via its rainwater recycling capabilities, reduced energy consumption, the recycling of concrete waste from the construction period and for the consideration taken by the developers in reducing energy consumption throughout the design and build process.

By Jemilla Russell-Clough
Top Image Source: The Real Brazil
© 2012 DesignBuild Source. All rights Reserved. Reproduction without explicit permission is prohibited.